دکتر خالد رحمانی، معاون پژوهشی دانشکده پزشکی این دانشگاه، در گفتوگو با خبرنگار اندیشه کرد از سنندج، با اشاره به عوامل مؤثر در تصادفات رانندگی، اظهار کرد: چهار عامل عمده در تصادفات رانندگی شامل عامل انسانی، جاده، وسیله نقلیه و محیط هستند، در این بین، نقش عوامل انسانی از بقیه پررنگتر است، اما این عوامل با توجه و تمرکز رانندگان قابل کنترل هستند.
وی به عدم رعایت سرعت مجاز در جادهها اشاره کرد و افزود: بی توجهی به گردش به راست و چپ، عدم توجه به فاصله با خودروی جلویی، خواب آلودگی، مصرف مشروبات الکلی، جرو بحث داخل اتومبیل و استفاده از تلفن همراه و یا ارسال پیامک همه از عوامل انسانی محسوب می شوند که مطالعات مختلف نیز آن را تایید میکنند.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: بر اساس داده های موجود نزدیک به ۵۰ درصد علل تصادفات جاده ای، عدم رعایت فاصله مناسب با خودروی جلویی و عدم دقت در انحراف به چپ است که نقطه کور خودروها محسوب می گردد.
دکتر رحمانی خاطرنشان کرد: سرعت بالا و عدم کنترل اتومبیل نیز حدود ۳۰ درصد عوامل بوده و به دنبال آن خستگی و عوامل دیگر حدود ۲۰ درصد را تشکیل می دهند که همگی عوامل انسانی هستند.
دانشیار اپیدمیولوژی، گروه پزشکی خانواده و اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، به پیشگیری از تصادفات و رعایت نکات ضروری اشاره کرد و یادآور شد: رعایت سرعت مجاز، رعایت فاصله با خودروی جلویی، عدم استفاده از تلفن همراه حین رانندگی، پرهیز از خوردن و آشامیدن در حین رانندگی، پرهیز از جر و بحث در داخل خودرو، عدم رانندگی در حالت خوابآلودگی، توقف و استراحت در رانندگیهای طولانیمدت (حداقل 15 دقیقه استراحت پس از هر 2 ساعت رانندگی)، رانندگی بین خطوط، بهویژه در بزرگراهها، تمیز کردن شیشه و آینههای خودرو قبل از رانندگی و توجه به موتورسواران، دوچرخهسواران و عابران پیاده در پیشگیری از تصادفات حائز اهمیت است.
دکتر رحمانی با اشاره به اینکه کودکان زیر ۱۰ سال حدالامکان در صندلی جلو ننشینند، توصیه کرد: مادران باردار و شیرده حدالامکان در صندلی عقب خودرو بنشینند، قبل از حرکت از سلامت خودرو اطمینان حاصل کنید، در حین رانندگی از لجبازی پرهیز کنید و از کفش های مناسب برای رانندگی استفاده کنید.